PINTZ ÉS TÁRSAI
SZABADALMI, VÉDJEGY ÉS JOGI IRODA Kft.
Georg Pintz & Partners
Instant SSL Certificate Secure Site

Döntés született az EU csúcson az Európai Szabadalmi Bíróság székhelyéről

Elhárult az immár régóta tartó huzavona az Európai Szabadalmi Bíróság központi egységének székhelye körül. A nyertes Párizs. A döntés az 2012. június 28-i EU csúcson született, nyilván sok egyéb kompromisszum eredményeként.

A versengő München és London mellé bejelentkezett negyedikként Milánó is, amelynek pikantériája, hogy Olaszország nem is csatlakozott ezen együttműködéshez. A jelekből ítélve ezt komolytalannak tartották a döntésben résztvevő politikusok, jóllehet az olasz csomag része lehetett Olaszország csatlakozása, és az immár egyedül maradó spanyolok ellenállásának megingatása. A végeredmény végül is, hogy az Európai Bíróság – a First Instance of Unified Patent Court székhelye Párizs lesz. Bizonyos szekciók azonban Londonba és Münchenbe kerültek. A vegyészeti, gyógyszeripari és hétköznapi használati termékekkel kapcsolatos ügyek Párizs helyett Londonba, míg a gépészeti ügyek Münchenbe kerültek. A bírák képzése Budapesten történik majd, ahogy korábban jeleztük.


Az egységes EU szabadalom előnyei - hátrányai

A szabványt a szabadalommal összekeverő lapok újságírói gyakran hivatkoznak az amerikai és vezető ázsiai országok szabadalmi bejelentéseinek számaira és áraira. Az árak összehasonlítása azonban mind a sajtó, mind a politikusok részéről erősen sántít. Háromféle díjról kell beszéljünk: hivatali díjról, fordítási díjról és szabadalmi ügyvivői díjról. Ezért nem mindegy, hogy milyen összegeket hasonlítunk össze. Az sem mindegy, hogy az EP megerősítés kapcsán hány országos portfóliót veszünk alapul. Az eddig napvilágot látott összehasonlításokból épp a legnagyobb díjelem, az ügyvivői díjak maradtak ki, illetve egyik összeállítás sem közölte, hogy pontosan mit hasonlít össze mivel. Ami biztos: a fordítási díjak némileg tovább fognak csökkenni Európában, bár a Londoni Egyezmény már önmagában is jelentős csökkentést hozott.
 
Nagy kérdés, hogy előnyös lesz-e ez a magyaroknak vagy sem. A válasz sajnos az, hogy NEM. Magyarországról eddig valamivel több mint 50 európai szabadalmi bejelentés született évente. Kérdés, hogy a díjak igen szerény csökkenése miatt ez a szám jelentősen fog-e növekedni. Remélhetőleg igen, de az egységes EU szabadalmat élvezők száma a 100-at valószínűleg nem fogja meghaladni. A másik oldalt tekintve külföldről évente eddig kb. 3000 európai szabadalmat érvényesítettek évente. Ez mintegy 5-6 %-a a teljes európai szadalmak számának. Feltételezzük, hogy Németország, Nagy-Brittania vagy Franciaország egyikében eddig is érvényesítették a megadott szabadalmakat, annális inkább, mert a Londoni Egyezmény óta ez ott automatikusan történik.A lényeg, hogy az egységes szabadalom érvénybe lépése után gyakorlatilag minden német szabadalom mellé jár ingyen egy magyar, azaz évente mintegy húszszorosára fog nőni a Magyarországra kiterjesztett európai szabadalmak száma.
 
A műszaki fejlesztők ezért gondban lesznek, hiszen alaposan tájékozódniuk kell, hogy saját fejlesztési területükön nem ütköznek-e más által kizárólagosan kisajátított megoldásba, azaz szabadalomba. Az EU szabadalom ezért elősorban a német, amerikai stb. multivállalatoknak kedvez, akik eddigi oltalmi területeiket ingyen kibővíthetik Magyarországra, illetve a másod- harmadkörös EU tagállamokra.
 
Pintz György
Európai Szabadalmi Ügyvivő

Tájékoztató

Rólunk

Pintz és Társai Hivatalos honlapja:
www.szabadalmi.hu

"Örülünk, hogy Magyarországon Pintz és Társai képvisel minket szabadalmi és védjegy ügyekben. Munkájuk magas színvonalú, méltó az AUDI hírnevéhez."

AUDI AG. Ingolstadt


„Találmányaimat, védjegyeimet a Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda segítségével védem az egész világon. Személyesen győződtem meg arról, hogy kiváló munkát végeznek, és megtalálják a számomra legoptimálisabb védelmet.”
Tóth Miklós
a világsikerű napelemes tetőcserép feltalálója

Tovább >>>

Érdekességek

FIFA videobíró a szabadalmi ügyvivő szemével

A tenisz, krikett és más sportok után most a futballban is eljött az ideje annak, hogy a bírók segítséget kapjanak.

Döntés született az EU csúcson az Európai Szabadalmi Bíróság székhelyéről

Elhárult az immár régóta tartó huzavona az Európai Szabadalmi Bíróság központi egységének székhelye körül. A nyertes Párizs. A döntés az 2012. június 28-i EU csúcson született, nyilván sok egyéb kompromisszum eredményeként.

Újabb fejlemények : Európai Szabadalmi Bíróság

Előző bejegyzésünkben összefoglaltuk az eddig történteket, azonban úgy tűnik, az év végének közeledtével az események még jobban felgyorsultak.

További érdekességek >>>

Ilyen egyszerű…

Az online szabadalom gyors sikerélményt nyújt!

Linkek

 
2048 Bit SSL Certificate