PINTZ ÉS TÁRSAI
SZABADALMI, VÉDJEGY ÉS JOGI IRODA Kft.
Georg Pintz & Partners
Instant SSL Certificate Secure Site

FIFA videobíró a szabadalmi ügyvivő szemével

A tenisz, krikett és más sportok után most a futballban is eljött az ideje annak, hogy a bírók segítséget kapjanak.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főtitkára közölte, hogy a gólvonal-technológia bevezetése mellett döntöttek. A kétes helyzetek megítélésére több sportágban már régóta alkalmaznak gépi segítséget. Az ukrán-angol európai bajnoki meccs után azonban végre megérlelődött a FIFA-ban is a döntés. A FIFA önmaga két rendszert óhajt tesztelni az idén (az egyik videó alapú), azonban előzetesen nyolc megoldást is megvizsgált. E megoldásokra is kész licencet, engedélyt adni, ha megfelelnek feltételeinek. Legfontosabb feltétel jelenleg az, hogy egy másodpercen belül kapjon a játékvezető információt a gólról.

Örömünkre szolgál, hogy a nyolc megoldás között egy magyar találmány is akad. A magyar játékvezetők a világ élvonalában vannak, bár épp az ukrán-angol mérkőzés alapján ért szeplő egy magyar teamet. Talán épp ennek ellensúlyozására alkalmas Maruzsi László feltaláló találmánya, aki egykori futballbíró és autóversenyző. A témába vágó találmányával Maruzsi László az egyik korábbi Genfi Szabadalmi Világkiállításon aranyérmet nyert. A találmány nemzetközi szabadalmaztatását Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda (www.szabadalmi.hu) képviselte – sikerrel.

A Maruzsi-féle szabadalom megfelel a FIFA elvárásainak, azonban ennél többre is képes. Nemcsak a gólvonalat figyeli, hanem az oldalvonalat is. Alkalmas továbbá a les figyelésére is. Les esetén a partjelző botját rezegteti meg. A játékot nem akasztja meg – ellentétben a hagyományos, például teniszpályákon alkalmazott korábbi videobírókkal. Maruzsi találmánya is videobíró jellegű real time megoldás, amelyhez számos know how is tartozik, hiszen például a világító oszlopokon lévő kamerák kilengését is korrigálni kell a pontos eredményhez. A szabadalom további funkcióra is alkalmas, így egy stadion biztonsági rendszerét is kiegészítheti. Reméljük, hogy hamarosan sokak örömére fog szolgálni e jeles magyar találmány.

Tájékoztató

Rólunk

Pintz és Társai Hivatalos honlapja:
www.szabadalmi.hu

"Örülünk, hogy Magyarországon Pintz és Társai képvisel minket szabadalmi és védjegy ügyekben. Munkájuk magas színvonalú, méltó az AUDI hírnevéhez."

AUDI AG. Ingolstadt


„Találmányaimat, védjegyeimet a Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda segítségével védem az egész világon. Személyesen győződtem meg arról, hogy kiváló munkát végeznek, és megtalálják a számomra legoptimálisabb védelmet.”
Tóth Miklós
a világsikerű napelemes tetőcserép feltalálója

Tovább >>>

Érdekességek

FIFA videobíró a szabadalmi ügyvivő szemével

A tenisz, krikett és más sportok után most a futballban is eljött az ideje annak, hogy a bírók segítséget kapjanak.

Döntés született az EU csúcson az Európai Szabadalmi Bíróság székhelyéről

Elhárult az immár régóta tartó huzavona az Európai Szabadalmi Bíróság központi egységének székhelye körül. A nyertes Párizs. A döntés az 2012. június 28-i EU csúcson született, nyilván sok egyéb kompromisszum eredményeként.

Újabb fejlemények : Európai Szabadalmi Bíróság

Előző bejegyzésünkben összefoglaltuk az eddig történteket, azonban úgy tűnik, az év végének közeledtével az események még jobban felgyorsultak.

További érdekességek >>>

Ilyen egyszerű…

Az online szabadalom gyors sikerélményt nyújt!

Linkek

 
2048 Bit SSL Certificate