PINTZ ÉS TÁRSAI
SZABADALMI, VÉDJEGY ÉS JOGI IRODA Kft.
Georg Pintz & Partners
Instant SSL Certificate Secure Site

GYIK

Gyakori kérdések

Mi a különbség a találmány és a szabadalom között?
Találmány a feltaláló által kidolgozott, a technika állásához képest új megoldás. Szabadalom a találmány védelmét, kizárólagos hasznosítását szolgáló, területileg és időben korlátozott jog. A szabadalom egyik feltétele, hogy a találmány szakember számára ne legyen nyilvánvaló.Technika állásának nevezzük a szabadalom elsőbbségi (hatóság felé történő legkorábbi bejelentési) napját megelőzően bárhol a világon nyilvánosságra jutott, hasonló megoldásra vonatkozó közlést.
 
Mi a szolgálati találmány?
Annak a találmánya, akinek munkaviszonyból folyó kötelessége, hogy a találmány tárgykörébe eső megoldásokat dolgozzon ki. A szabadalom jogosultja ilyenkor "automatikus" jogutódlással a munkáltató. A szolgálati találmány feltalálóját a találmány hasznosítása esetén általában díjazás illeti meg.
 
Mi a különbség a használati minta és a szabadalom között?
Mindkettő azonos, kizárólagos jogokat biztosít. Használati mintaoltalmat csak "mintaként megfogdosható" termék, eszköz, szerkezet, kapcsolási elrendezés kaphat, eljárás nem. A használati mintaoltalom ("kis szabadalom") max. 10 évig tarthat, míg a szabadalom 20 évig tartható fenn, a bejelentési naptól számítva. A használati mintaoltalom hivatali ügyintézési ideje kb. fél év, a szabadalom 3-4 évével szemben, és a hatósági díjai némileg kedvezőbbek. A használati mintaoltalomnál nincs újdonságvizsgálat (itt is törvényi követelmény, de ezt a bejelentési eljárás során nem ellenőrzik).

Tájékoztató

Rólunk

Pintz és Társai Hivatalos honlapja:
www.szabadalmi.hu

"Örülünk, hogy Magyarországon Pintz és Társai képvisel minket szabadalmi és védjegy ügyekben. Munkájuk magas színvonalú, méltó az AUDI hírnevéhez."

AUDI AG. Ingolstadt


„Találmányaimat, védjegyeimet a Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda segítségével védem az egész világon. Személyesen győződtem meg arról, hogy kiváló munkát végeznek, és megtalálják a számomra legoptimálisabb védelmet.”
Tóth Miklós
a világsikerű napelemes tetőcserép feltalálója

Tovább >>>

Érdekességek

FIFA videobíró a szabadalmi ügyvivő szemével

A tenisz, krikett és más sportok után most a futballban is eljött az ideje annak, hogy a bírók segítséget kapjanak.

Döntés született az EU csúcson az Európai Szabadalmi Bíróság székhelyéről

Elhárult az immár régóta tartó huzavona az Európai Szabadalmi Bíróság központi egységének székhelye körül. A nyertes Párizs. A döntés az 2012. június 28-i EU csúcson született, nyilván sok egyéb kompromisszum eredményeként.

Újabb fejlemények : Európai Szabadalmi Bíróság

Előző bejegyzésünkben összefoglaltuk az eddig történteket, azonban úgy tűnik, az év végének közeledtével az események még jobban felgyorsultak.

További érdekességek >>>

Ilyen egyszerű…

Az online szabadalom gyors sikerélményt nyújt!

Linkek

 
2048 Bit SSL Certificate